A tots aquells que ens agrada viatjar a països exòtics, segurament no ens haurà passat per alt la típica estampa de gent dormint durant moltes hores al dia, gairebé sempre les més caloroses, en qualsevol racó d'un carrer a l'ombra. I l'Índia no és un país diferent en aquest sentit. Quan les persones no tenen alguna ocupació immediata per desenvolupar, s'ajeuen en algun racó fresc i dormen. Els primers dies, a primer cop d'ull, ho podem confondre amb la pobresa i la marginació, però quan la nostra mirada ja s'ha adaptat millor a la dinàmica del país que visitem, és evident que no sempre és així. La dona de la fotografia aquí exposada, n'és un bon exemple.
Sense pretendre que valgui de teoria científica, crec que la gent està acostumada a estalviar energia en aquells països on els àpats són baixos en calories i no molt abundants per a la majoria de la població.
Crec que la meva reflexió té molt a veure amb la teoria del "input i output" desenvolupada per l'antropòleg Richard Lee* en el seu estudi sobre els boiximans !Kung del desert del Kalahari. Aquesta teoria explica de com els boiximans practiquen les activitats de la recol·lecció de fruits o la cacera només en aquelles situacions en què la recompensa (l'input) serà superior a les calories gastades després de desenvolupar l'activitat (l'output). És un mecanisme inconscient de supervivència que probablement tingui el seu origen en els nostres antecessors primats. Si la teoria de Richard Lee aconseguim adaptar-la a l'Índia i a tants d'altres indrets del món, les persones estalvien calories dormint el major temps possible del dia, si no és que existeix alguna activitat que en termes d'input i output, els resulti avantatjosa calòricament parlant.
*Lee, Richard "La subsistència de los bosquimanos !Kung: un análisis de input-output"
12 comentaris:
La foto ja és molt atractiva. M'agrada molt veure el món des dels teus ulls.
El text ha sigut molt instructiu. Un plaer visitar-te.
Una abraçada
Em fixaré si això també passa a la Xina. El que sí que recordo és el llibre del Tuareg, on el protagonista es passa hores dormint, durant el dia, per estalviar gana i set.
no cal anar tant lluny per veure aquest comportament.
vivim en un dels països europeus més calorosos, curiosament, la gent que treballa al camp, sobre tot al sud de la península, te com a norma fer la mig diada.
no sembla bona idea esforçar-se a ple sol, poguent fer-ho amb menys calor.
Una reflexió molt interessant, Josep M. Una abraçada!
Josep ets a la India? Nosaltres tambe...
L'Índia ha de ser meravellosa! Però per a tu també Finlàndia seria exòtic!!!
Jo he tornat a veure aquests dies i per segona vegada "Slumdog millionaire".... La Índia, les "castes inferiors" si que han d'aprofitar bé les poques forces que tenen.... Quanta raó tens, i quina imatge més gràfica.... Salutacions cordials :)
Aquesta foto em fa pensar en la resignació derivada del culta a la reencarnació en una societat de castes. En el foms em revela!.
Bona foto.
La foto per si sola ho diu tot. Ara comparteixo totalment la teva reflexió. Aquest estiu viatjo a l'India.
Una abraçada
Josep, deia lo de si estàs a la Índia perquè al títol tens posat Juliol 2009! ;)
Una abracada
Una imagen impactante… lamento no leer el texto, se me da muy mal el Catalán… lo entiendo y lo hablo… pero leerlo no imaginas como me cuesta!!! ;-) . cuando voy por la segunda línea ya s eme olvidó lo que había leído… todo por leer e intentar traducir y luego entender!! En fin que es un “embolicao” para mi!!!... soy lenta!! Jajajajaja… de cualquier forma te dejo todo este rollo, solo para decirte que es una excelente foto…
Abrazos
josep,no sabia tiu qe estaves a la India, molt interesant tot el que dius, segueix explicant-nos!! nosaltres estem molt a prop al Nort de thailandia.
una abraçada
pepelaxmi
Publica un comentari a l'entrada