diumenge, 11 de gener del 2009

ELS ORÍGENS DE L'ÈTNIA GITANA (Índia, juliol de 2008)

Noia gitana, Pushkar, estat de Rajasthan

Tot i que la paraula "gitano" prové de "egiptano" perquè al segle XV es creia que Egipte era l'origen d'aquest grup social, la teoria dels historiadors, antropòlegs i sociòlegs amb més fonaments de pes els situa entre l'Índia i el Paquistan. El "romanó", la llengua que parlen els gitanos, té vincles molt estrets amb les llengües del nordest de l'Índia.

L'antropòloga Teresa San Román al llibre "La diferència inquietant" escriu que possiblement les raons de les migracions del poble romanó es poden deure a què eren grups de pàries de l'Índia (possiblement del Punjab) desterrats i condemnats a vagar per la terra sense una nació pròpia on establir-se. Alguns grups van emigrar cap a Europa i d'altres al nord d'Àfrica, la qual cosa explicaria la creença d'alguns estudiosos que situen els orígens dels romanó a Egipte.

3 comentaris:

Agus Giralt ha dit...

Molt interessant el teu blog.

Properament també tinc un petit post preparat sobre l'història dels gitanos a Hostafrancs, en el qual apareixen alguns dels aspectes que comentes.

Una abraçada

Nany ha dit...

un foto estupenda!!!... me encanta cuando al agrandarla se puede disfrutar de todos los detalles!!!... bienvenido ami blog y gracias por enlazarme!!! ;-)

BITLLET DE TORNADA ha dit...

Una foto preciosa i molt interessant el que expliques dels gitanos. De mica en mica vaig llegint els articles del teu blog, que em sembla magnífic. Fins aviat!