dissabte, 16 de gener del 2010

BELCHITE, UN POBLE FANTASMA (Aragó, desembre de 2009)




Bechite és un poble de Saragossa situat a 49 quilòmetres de la capital. Se'l recorda sobretot pels cruents enfrontaments que succeiren durant la Guerra Civil espanyola. Les operacions militars entre nacionals i republicans en aquest front on s'englobava Belchite van començar el 24 d'agost de 1937 fins el 6 de setembre del mateix any. El 7 de setembre els republicans van aconseguir apoderar-se de Belchite, però no de l'objectiu primordial que era Saragossa. L'exèrcit republicà va tenir una forta despesa d'efectius per només la conquesta d'un grapat de pobles i això permeté que els nacionals reforcessin les seves posicions.Degut als enfrontaments, el poble de Belchite va quedar del tot destruït. Es diu que van morir uns 3000 civils. L'any 1967 Franco va decidir construir un nou Belchite al costat del vell per donar habitatge a les famílies que hi quedaven. No va restaurar el vell poble com a símbol de l'horror viscut durant la Guerra Civil espanyola. Des de llavors, molts parapsicòlegs i excursionistes que han passejat de nit pel poble asseguren que han vist aparicions de fantasmes i han sentit veus de gent desesperada suplicant ajuda. Aquests fenòmens paranormals succeixen sobretot a les esglésies que van servir de calabós pels capturats del bàndol contrari. Diuen que són esperits atrapats en l'horror viscut, que encara no han trobat el descans etern. Per això a l'antic Belchite se'l coneix com a un dels pobles fantasmes de l'Estat espanyol.
























12 comentaris:

haideé ha dit...

Hermosas, por lo bello de la naturaleza expresándose, las dos primeras y la última.
En los esqueletos de las ruinas no viven las memorias, estas son fáciles de borrar, donde viven las memorias es en esos seres, (que por cierto no sabia de su existencia) que están perdidos en uno de los bardos... les llegará ayuda, les llegará. lo sé...

Bienvenido Josep. He visto que una de tus fotografías ha sido seleccionada para una exposición colectiva, ¡enhorabuena! Me alegra que así haya sido.:))
Un abrazo

Araceli Merino ha dit...

Quin reportatge més guapo, Josep M. En el conjunt de totes les fotos hi ha un fil poètic molt atractiu. M'han encantat.

BITLLET DE TORNADA ha dit...

Hola Josep M! Que bé que hagis tornat! Ja trobava a faltar les teves fotos i les teves històries. Per cert, aquestes de Belchite són precioses i m'han recordat una visita molt emotiva amb el meu avi a un altre poble fantasma de la Guerra Civil, Corbera d'Ebre, on ell havia estat i ens va poder explicar tot el que hi havia viscut...

Rita ha dit...

Hola la 1º es maravillosa, Enhorabuena !!!

Feliz Año a tí también.

Anònim ha dit...

Hace tiempo que quiero ir.
Me parece un acierto el que lo dejaran tal cual, para que no se nos olvide lo que paso.

Marta Contreras ha dit...

Doncs sí, et trobàvem a faltar.M'apunto per anar-hi.

Jordi Bertran ha dit...

Molt bon any, Josep !!! Realment un lloc especial, Belchite, per fer un treball.

BITLLET DE TORNADA ha dit...

Ei, per cert! Què és això de l'exposició col·lectiva? On la podem anar a veure?

Pep i Nuria ha dit...

Fantastiques les fotografies. Crec que li has tret tot al suc a aquest fantasmagoric paratge.

Emdennor ha dit...

Genials les fotos! M'han vingut ganes d'anar-hi!!

Els edificis antics en runes tenen molt d'atractiu, i no cal dir que els pobles sencers segurament són impressionants.

Això em recorda que hi ha una illa japonesa anomenada Gunkanjima, la qual, a finals dels anys 50, va ser el lloc amb més densitat de població del planeta, quedant-se totalment despoblada als anys 70.

Florindo Silva ha dit...

BONITAS FOTOS..

Nany ha dit...

que hermosas fotos, súper nítidas!!
me encanta sobre todo la última... abrazos :)