
Només l'Atlàntida i el Dorado han despertat tant la imaginació de viatgers i científics com la mítica ciutat de Timbuktú. La única diferència entre les dues primeres i aquesta última és que Timbuktú es va aconseguir situar en un mapa, i tot i que defraudà molt aquells europeus avars i assedegats de riquesa que buscaven una ciutat feta d'or, el mite es féu realitat. I de tots els exploradors que hi van arribar, a mi n'hi ha un que em crida especialment l'atenció. Aquest és en René Caillé. Va néixer el 19 de novembre de 1799 a Mauze-sur-le-Mignon, a França. Fill d'un forner pobre, es va quedar orfe a l'edat de 16 anys, condició que l'empenyé a enrolar-se a expedicions a indrets exòtics, majoritàriament a l'Àfrica.
René Caillé, en saber que els estrangers no eren benvinguts a Timbuktú, s'instruí en els costums musulmans, aprengué l'àrab i estudià l'Alcorà per passar desapercebut. El 1826 començà la seva expedició des de Saint Louis, fent-se passar per un egipci que havia estat obligat a allistar-se a les tropes de Napoleó i que desitjava tornar cap a casa. Arribà a la ciutat sagrada de Timbuktú l'any 1828 i només trepitjar-la s'adonà que els carrers plens d'or que explicaven els mites no eren més que pols i sorra ocre del desert. Hi romangué durant dues setmanes, omplint el seu diari de camp d'impressions sobre la ciutat, fins que l'abandonà amb una caravana d'esclaus que es dirigia fins al Marroc, tot creuant el desert del Sàhara.
L'any 1830 retornà a França després de setze anys lluny de casa. Però la ironia volgué que René Caillé morís el 16 de maig de 1838 amb el sentiment agredolç d'haver cobrat els 10.000 francs que la Societat Geogràfica regalava al primer explorador que retornés amb vida de la mítica ciutat, però amb la impressió que realment ningú no s'havia cregut la seva proesa. Mai ningú no va poder pair que Timbuktú no estès feta d'or. Les descripcions relatades en el seu diari "Journal d'un voyage à Tombouctou" poc tenien a veure amb la visió dels que l'havien somiat i havien alimentat un somni ple de riqueses.
El Jordi, el Sergi i jo, acompanyats del Maïga, el nostre guia i capità de l'embarcació, i la Lurdes i la Carmen, dues noies que vam conèixer per Mali, ens decidirem per fer-nos arribar a Timbuktú des de Mopti, navegant tres dies pel riu Níger amb una pinassa.

8 comentaris:
Estupendo reportaje Josep. Me encantan las de los niños-as, tan espontáneos y llenos de vida. Sobre todo la de la ribera del río en que está el burro con el carro y la niña con el caldero en la cabeza. Y también me gusta la embarcación en la que viajáis, y la otra que aparece, que ingeniosa y decorativa manera de protegerse del sol. Y los contraluces... bueno, que me encantan todas... Modos de vida mucho más en contacto con la naturaleza. Me recuerda, salvando las diferencias, a los momentos en los que también aquí se iba a lavar al río. En invierno con el agua tan fría como tocar hielo... pero era reconfortante compartir con todas las demás el momento, muy reconfortante... creaba complicidad y solidaridad, algo que ahora tienes que buscar con tesón para compartirlo...
Tombuctu... así que ciudad misteriosa :) seguro que si, pero por otras muchas cosas :)
Gracias por este viaje virtual, pero para mi cercano.
Me alegra saber de ti de nuevo. ¡hasta pronto!
Más abrazos :))
Molt bones fotos. Aquestes siluetes del capvespre...
I els que no podem anar-hi tenim la sort de poder gaudir de la teva visió.
Excel.lent reportage!
Ben tornat, Josep M.! Fantàstic el reportatge... m'ha encantat seguir els teus passos cap a la mítica Timbuktú a través d'aquestes fotos. És com si també hi hagués anat una mica! Una abraçada!
Un reportatge fantàstic. Viatjar i coneixa gent d'altres cultures és de les coses que més m'hagraden. Sempre s'aprenen coses interesants.
Qué envidia de lugar tan interesante.
Enhorabuena y saludos blogueros viajeros.
todas las fotografias son espectaculares, de postal!!!...
los colores, las situaciones, el encuadre!! todo!! me encanta!
Saludos
Com diu la Nany, fotos de postal!! Felicitats!!!! Bon 2011!!
Publica un comentari a l'entrada