diumenge, 20 de juny del 2010

RUMB CAP A LA MÍTICA TIMBUKTÚ (Mali, juliol de 2009)

Una gran quantitat de persones es reparteixen la preparació de la pinassa que ens durà al llarg del riu Níger, fins a Timbuktú.
Només l'Atlàntida i el Dorado han despertat tant la imaginació de viatgers i científics com la mítica ciutat de Timbuktú. La única diferència entre les dues primeres i aquesta última és que Timbuktú es va aconseguir situar en un mapa, i tot i que defraudà molt aquells europeus avars i assedegats de riquesa que buscaven una ciutat feta d'or, el mite es féu realitat. I de tots els exploradors que hi van arribar, a mi n'hi ha un que em crida especialment l'atenció. Aquest és en René Caillé. Va néixer el 19 de novembre de 1799 a Mauze-sur-le-Mignon, a França. Fill d'un forner pobre, es va quedar orfe a l'edat de 16 anys, condició que l'empenyé a enrolar-se a expedicions a indrets exòtics, majoritàriament a l'Àfrica.
René Caillé, en saber que els estrangers no eren benvinguts a Timbuktú, s'instruí en els costums musulmans, aprengué l'àrab i estudià l'Alcorà per passar desapercebut. El 1826 començà la seva expedició des de Saint Louis, fent-se passar per un egipci que havia estat obligat a allistar-se a les tropes de Napoleó i que desitjava tornar cap a casa. Arribà a la ciutat sagrada de Timbuktú l'any 1828 i només trepitjar-la s'adonà que els carrers plens d'or que explicaven els mites no eren més que pols i sorra ocre del desert. Hi romangué durant dues setmanes, omplint el seu diari de camp d'impressions sobre la ciutat, fins que l'abandonà amb una caravana d'esclaus que es dirigia fins al Marroc, tot creuant el desert del Sàhara.
L'any 1830 retornà a França després de setze anys lluny de casa. Però la ironia volgué que René Caillé morís el 16 de maig de 1838 amb el sentiment agredolç d'haver cobrat els 10.000 francs que la Societat Geogràfica regalava al primer explorador que retornés amb vida de la mítica ciutat, però amb la impressió que realment ningú no s'havia cregut la seva proesa. Mai ningú no va poder pair que Timbuktú no estès feta d'or. Les descripcions relatades en el seu diari "Journal d'un voyage à Tombouctou" poc tenien a veure amb la visió dels que l'havien somiat i havien alimentat un somni ple de riqueses.
El Jordi, el Sergi i jo, acompanyats del Maïga, el nostre guia i capità de l'embarcació, i la Lurdes i la Carmen, dues noies que vam conèixer per Mali, ens decidirem per fer-nos arribar a Timbuktú des de Mopti, navegant tres dies pel riu Níger amb una pinassa.

Dones fent la bugada a la ribera del riu Níger, a la ciutat de Mopti
El Sergi, la Carmen, la Lurdes, el Jordi i el nostre guia, el Maïga, repassant la ruta fins a la ciutat mítica de Timbuktú

Un ruc rebel davant la mesquita d'un poblet d'ètnia bozo


Noia musulmana en un poblat d'etnia bozo

L'acàcia, un dels pocs arbres que suporta les severes condicions climatològiques del Sahel


A pesar que el Sahel és un territori àrid, les riberes del Níger són una font de vida

Poblet bozo a la ribera del Níger


Nena d'ètnia boso en un poblet vora el Níger

Nena d'ètnia bozo carretejant aigua. Els recipients de plàstic han arraconat els tradicionals d'argila



Capvespre ple de siluetes retallades al Llac Debo



Pescadors al Llac Debo


Infants d'etnia bozo en un poblet a la ribera del Níger


Els tripulants de la nostra pinassa a l'hora del te


Nens en un llogarret nòmada d'ètnia bozo


Pastor al port fluvial de Niafounké, poble d'ètnia Songhai on nasqué el cantant Ali Farka Touré


Un intent per comprar peix fresc amb què acompanyar l'omnipresent cuscús

La gran quantitat de canalla, una constant durant el nostre viatge cap a Timbuktú i a tot arreu de Mali

Tot rentant les olles i fent la bugada
El camí cap a Timbuktú se'ns rebel·la com una llum sagrada i misteriosa. El cel amenaça tormenta

El riu Níger, vora el port fluvial de Kabara

Port de Korioumé, a 20 quilòmetres de Timbuktú


Timbuktú, objectiu acomplert

8 comentaris:

haideé ha dit...

Estupendo reportaje Josep. Me encantan las de los niños-as, tan espontáneos y llenos de vida. Sobre todo la de la ribera del río en que está el burro con el carro y la niña con el caldero en la cabeza. Y también me gusta la embarcación en la que viajáis, y la otra que aparece, que ingeniosa y decorativa manera de protegerse del sol. Y los contraluces... bueno, que me encantan todas... Modos de vida mucho más en contacto con la naturaleza. Me recuerda, salvando las diferencias, a los momentos en los que también aquí se iba a lavar al río. En invierno con el agua tan fría como tocar hielo... pero era reconfortante compartir con todas las demás el momento, muy reconfortante... creaba complicidad y solidaridad, algo que ahora tienes que buscar con tesón para compartirlo...
Tombuctu... así que ciudad misteriosa :) seguro que si, pero por otras muchas cosas :)

Gracias por este viaje virtual, pero para mi cercano.
Me alegra saber de ti de nuevo. ¡hasta pronto!
Más abrazos :))

massafressa ha dit...

Molt bones fotos. Aquestes siluetes del capvespre...

Esther Morán ha dit...

I els que no podem anar-hi tenim la sort de poder gaudir de la teva visió.
Excel.lent reportage!

BITLLET DE TORNADA ha dit...

Ben tornat, Josep M.! Fantàstic el reportatge... m'ha encantat seguir els teus passos cap a la mítica Timbuktú a través d'aquestes fotos. És com si també hi hagués anat una mica! Una abraçada!

Araceli Merino ha dit...

Un reportatge fantàstic. Viatjar i coneixa gent d'altres cultures és de les coses que més m'hagraden. Sempre s'aprenen coses interesants.

Paco Piniella ha dit...

Qué envidia de lugar tan interesante.
Enhorabuena y saludos blogueros viajeros.

Nany ha dit...

todas las fotografias son espectaculares, de postal!!!...
los colores, las situaciones, el encuadre!! todo!! me encanta!
Saludos

marc ha dit...

Com diu la Nany, fotos de postal!! Felicitats!!!! Bon 2011!!